Boží svaté Jméno má být na téměř 7 000 místech Bible - proč tam není?

Z obsahu:

1. Proč je Boží Jméno z většiny Biblí úplně odstraněno?

2. Co Bible předpovídá o Jeho budoucnosti?

3. Vadí Bohu odstranění Jeho jména z Jeho Knihy?

4. Máme Boží Jméno připomínat, nebo ne – co na to Písmo?

5. Nepřipomínat něčí jméno v řeči Bible znamená jeho vyhlazení.

6. Kdo chce připomínat Boží svaté Jméno potřebuje o Něm mít 100% jistotu. 

7. Moje osobní zkušenost s vyslyšením motliteb za výslovnost tetragramatonu JHVH.  

8. Znát správnou výslovnost nestačí.

 

 

 

1. Proč je Boží Jméno z většiny Biblí odstraněno?

  Boží Syn důrazně varoval před pokusy o přidávání nebo ubírání z Písma takto: "Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví této knihy. Kdo k nim něco přidá, tomu přidá Bůh ran popsaných v této knize. A jestliže kdo ubere ze slov knihy tohoto proroctví, tomu Bůh odejme podíl na stromu života a místo ve svatém městě..." (Zjevení 22,18-19).

 

  Ale i přes toto velmi důrazné varování je v současné době do většiny Biblí proveden ohromný zásah na několika tisíci místech. Svědectvím o tomto ohromném zásahu jsou například poznámky překladatelů Českého ekumenického překladu Bible, kde je oddíle „Vysvětlivky“ v bodě č. 3 „JMÉNA“ uvedeno: "... v navázání na starou českou tradici nahrazujeme ... (Boží Jméno) slovem Hospodin." Jedinou větou je zde čtenářům Bible oznámeno, že při překládání bylo v textu Písma nahrazeno skutečné Boží svaté Jméno a namísto něj byl vložen titul. Celoplošné a 100% nahrazování Božího Jména není ničím menším než totálním odstraněním Božího svatého Jména ze všech míst z Bible! 

 

  A kolikrát že bylo toto "nahrazení", resp. odstranění, Božího svatého Jména při překládání Bible provedeno? Nebylo to 10x, 100x, ani 1000x, ale více než 6 800x! Tolik je totiž v Bibli míst, kam Bůh dovolil své svaté Jméno v hebrejském textu zapsat. Jde o více než 6 800 míst Bible z nichž je tímto způsobem odstaněno a namísto Něj je vložen staročeský titul "Hospodin". Slovo "hospodin" není překladem Božího svatého jména do češtiny, ale bylo to kdysi běžně používané označení pro jakéhokoli pána, hospodáře nebo majitele. Navíc, jak všichni ze zkušenosti víme, jména osob se nikdy nepřekládají! Jde tedy o více než 6 800 míst, v nichž byl nahrazením Božího svatého Jména zásadně změněn původní smysl Božího sdělení. Závažnost této změny ukáži na konkrétních příkladech. 

 

  Ve většině českých překladů máme v Izajášovi 42,8 zapsán Boží výrok: "Já jsem Hospodin. To je mé jméno. " Toto tvrzení však není pravda! Jeho Jméno není Hospodin! Je to nepravdivé tvrzení, neboli lež, i když třeba vzniklá bez zlého úmyslu. Ale stále je to špatná a zavádějící informace, tedy lež.  Podobně máme více než na 110 místech většiny českých překladů Bible napsáno: "já jsem Hospodin."  Je to více než 110 lží v každé Bibli, které vznikly jako nevyhnutelný následek odstranění Božího vlastního Jména a jeho svévolného nahrazování titulem. Když si v Bibli projdeme všechna místa v nichž to Nejvyšší říká, vidíme, že kromě představování se, používá Bůh své jméno ještě dalším velmi specifickým způsobem, který poukazuje na jeho význam. A skutečný význam Jména, které si Bůh Sám pro sebe vybral, se rozhodně nekryje s významem staroslovanského slova "hospodin". Podrobněji o významu Božího svatého Jména a jeho používání v Bibli můžete najít zde.

 

  Když naši předkové po staletí vkládali do Písma titul Hospodin namísto skutečného Božího Jména dávali přednost lidské tradici před Božím Slovem. Opustili tím Boží Slovo, aby mohli dodržet tradici vymyšlenou lidmí. Přesně totéž Boží Syn vytýkal farizeům: “Opustili jste přikázání Boží a držíte tradici lidí.".... " Rušíte Boží slovo svou tradicí.“ (Marek 7,8,13) 

Pozn.: Původní hebrejský text Písma byl zapsán bez samohlásek, tak jak bylo tehdy zvykem. Také Boží svaté Jméno je v nejstarších dochovaných rukopisech zapsáno bez samohlásek a jsou z něj zapsány pouze souhlásky JHVH. Jak se Boží svaté jméno vyslovuje bylo ale po mnoho staletí všeobecně známo, protože jej Izraelité vyslovovali naprosto běžně. O tom je spousta důkazů přímo v Bibli.  Jeho známost se zcela přirozeně předávala z pokolení na pokolení, tak jak si to Bůh přál, a stále přeje (2.Mojžíšova 3,15). Tato všeobecná známost a jistota jeho výslovnosti se však v důsledku zavedení lidské tradice "nahrazování Jména" během mnoha staletí z lidského světa vytratila. Protože však je Božím přáním, aby Jeho opravdové Jméno bylo ctěno, milováno a chváleno pomáhá On Sám najít pravdu těm, kteří po ní touží a hledají ji, a z celého srdce o to prosí. Důvody proč používám výslovnost Božího svatého jména "Jehova" (JeHoVaH - koncové h se v hebrejštině v tomto případě vůbec nevysloví) najdete zde, zde, zde a zde. Nyní se však podívejme co o Jeho budoucnosti říká Písmo.

 

 
I přes toto Jehošuovo důrazné varování je v současné době proveden do většiny českých Biblí ohromný zásah. Svědectvím o něm jsou například poznámky překladatelů Českého ekumenického překladu Bible, kde je oddíle „Vysvětlivky“ v bodě č. 3 „JMÉNA“ je uvedeno: " ..... v navázání na starou českou tradici nahrazujeme (Boží jméno) slovem Hospodin." Čtenáři je zde jedinou větou oznámeno, že při překládání Písma bylo z Bible ubíráno Boží Jméno a místo Něj bylo přidáváno slovo Hospodin. A kolikrát překladatelé v Písmu takovou změnu při překládání udělali? 
 
Nebylo to 10 krát, ani 100 krát, ani o 1000 krát, ale tato změněna bylo provedena více než 6 800 krát!! Tolik je totiž míst, kam Bůh dovolil své Svaté Jméno do Bible původně zapsat. Jde o více než 6 800 míst Bible z nichž je tímto způsobem odstaněmo a namísto Něj je vložen staročeský titul Hospodin, dříve běžně používaný pro jakéhokoli pána, hospodáře nebo majitele. Jde tedy o více než 6 800 míst, v nichž byl nahrazením Jména zásadně změněn původní smysl Božího sdělení. Jak byl změněn?
 
Uvedu konkrétní příklad: Ve většině českých překladů máme v Izajášovi 42:8 napsán Boží výrok: "Já jsem Hospodin. To je mé jméno. " Toto tvrzení však vůbec není pravda! Jeho Jméno není Hospodin! Tak se NIKDY nikomu nepředstavil!!! Podobně máme asi na 50 místech českých překladů Bible napsáno: "Poznají, že já jsem Hospodin." A opět, není to pravda, je to lež, která vznikla jako nevyhnutelný důsledek nahrazování Božího jména. Bůh o sobě nikdy neřekl " já jsem Hospodin" !!
 
Tato tvrzení, přestože jsou lživá a zavádějící, zůstávají již po stovky let v našich Biblích. A důvod? Důvodem je že naši předkové dali přednost lidskému zvyku resp. tradici před Božím slovem. I křesťanům se v tomto ohledu stalo to, co vytýká Jehošua, náš Pán a Spasitel farizeům:“Opustili jste přikázání Boží a držíte tradici lidí..... Rušíte Boží slovo svou tradicí.“(Mk 7,8,13) Tato tradice nahrazování Jména je prozatím v křesťanství mocnější než varování Pána Jehošuy a než Boží přikázání: “Všechno, co vám přikazuji, budete bedlivě dodržovat. Nic k tomu nepřidáš a nic z toho neubereš.“ (5.Mojžíšova 12,32). Jednoduše shrnuto: Kdekoli v Bibli vidíme slovo Hospodin, můžeme si být jisti, že tam místo něj má správně být napsáno Boží Svaté a jedinečné Jméno יְהֹוָה 
 
Pozn.: Původní hebrejský text Písma byl zapsán bez samohlásek a také Boží svaté Jméno bylo zapsáno bez samohlásek a jsou z něj zapsány jen souhlásky JHVH.  Po mnoho staletí bylo všeobecně známo jak se Boží Jméno správně vyslovuje, protože jej Izraelité běžně a bez obav vyslovovali. Tak se Jeho známost přirozeně předávala z pokolení na pokolení, tak jak si to Bůh přál a stále přeje (viz 2.Mojžíšova 3:15).  Tato všeobecná známost a jistota se však v důsledku zavedení lidské tradice nahrazování Jména během mnoha staletí ztratila. Protože však je Božím vroucím přáním, aby Jeho opravdové svaté Jméno ( ne pouze jeho souhláskový zápis JHVH) bylo známo, milováno, chváleno a ctěno pomáhá On Sám najít pravdu o Jeho pravém Jménu těm, kteří po tom touží a hledají ji. Důvody proč já používám výslovnost Jehova (JeHoVaH - koncové H se v hebrejštině v tomto případě nevyslovuje)  najdete zde, zde, zde a zde. Nyní se však podívejme co říká Písmo o budoucnosti Božího svatého Jména.

 

2. Co říká Písmo o budoucnosti Božího jména?

    Mnozí křesťané mají dojem, že Boží Jméno je spojeno pouze s minulostí. Předkládám několik biblických proroctví, která ukazují, že bude vzýváno, oslavováno a vyvyšováno celosvětově, což zcela jistě ještě nikdy nebylo. Zde jsou některá z nich:

Malachiáš 1,1: vždyť od vzcházení slunce až po jeho zajití bude mé jméno veliké mezi národy.....ano, mé jméno bude veliké mezi národy, řekl Jehova zástupů.

Zjevení Janovo 3,12:  Kdo vítězí... napíši na něho jméno mého Boha...

Zacharjáš 14,7-9: ... nastane jeden den .. A Jehova se stane Králem nade vší zemí, v onen den bude Jehova jediný a jeho jméno jediné,

Zjevení Janovo 14,1:  ...na hoře Siónu stanul Beránek a s ním sto čtyřiačtyřicet tisíc majících na svých čelech napsané jeho jméno a jméno jeho Otce.

 

 

3. Jak mohu poznat, že vynechání Jména Bohu vadí? 

   

 Pokud chce někdo uvidět jaký má Bůh ke Jménu vztah doporučuji pečlivě projít všechna biblická místa obsahující slovní spojení 'mé jméno'  nebo ´já jsem Hospodin'  Pod uvedenými odkazy je mnoho veršů díky nimž si každý může udělat poměrně jasnou představu o vztahu našeho nebeského Otce k Jeho svatému Jménu. Při studiu je však třeba mít stále na paměti, že všude tam, kde je psáno "Hospodin", má být originální a svaté Boží Jméno "Jehova". 

 

 

4. Připomínat, nebo nepřipomínat Jméno Jehova – co na to Písmo?

             Odpověď na otázku zda je správné připomínat Jméno Boží můžeme nalézt přímo v Písmu:„A ještě Bůh k Mojžíšovi řekl: Takto musíš říci k Isráélovým dětem: Poslal mě k vám Jehova, Bůh vašich otců, Bůh Abráhámův, Bůh Isákův a Bůh Jákóbův; toto je navždy mé jméno a toto je připomínka mne všem pokolením."  (Exodus 3,15)

             Připomínat jeho svaté Jméno NAVĚKY je vůlí Stvořitele Nebes a Země! Je třeba brát vážně i proroctví Izajáše 12,4 o dni Božího zásahu do lidských dějin, kde je řečeno: ".. v onen den budete říkat: Přinášejte chválu Jehovovi, vzývejte jeho jméno, rozhlašujte mezi národnostmi jeho skutky, připomínejte, že jeho jméno je vyvýšeno" (je dobré si přečíst kontext předchzích veršů zvláště Izajáš 11,1-10). Podobně o používání a vyslovování Božího jména v době Boží záchrany Božího lidu svědčí i Izajáš 25,9: "A v onen den se bude říkat: Hle, toto je náš Bůh, čekali jsme na něho a uměl nás vysvobodit, toto je Jehova, čekali jsme na něho, jásejme a radujme se v jeho vysvobození! " 

 

 

5. Nepřipomínání něčího jména - v řeči Bible - znamená jeho vyhlazení

 "Odstraním z jejích úst jména baalů; jejich jména nebude už nikdo připomínat." (Ozeáš 2,19)

 "V onen den, je výrok Jehovy zástupů, vyhladím ze země jména modlářských stvůr, takže už nikdy nebudou připomínána...."  (Zacharjáš 13,2)

    Přímo z vyjádření samotného Jehovy Boha vidíme, že nepřípomínání jakéhokoli jména je v úzké souvislosti s jeho ostraněním a vyhlazením. Zatím je náš svět v situaci, kdy se proroctví o oslavení Božího svatého Jména ještě nenaplnila, ba právě naopak! Dnes jsou známa a milována jména tisíců bohů a bohyň, která měla být podle Boží zjevené vůle ze světa zcela vyhlazena. Zatím však jejich obliba a věhlas stále vzkvétají. A pravé a svaté Jméno Boží, které mělo a má být podle Boží vůle oslavováno a milováno navěky , je v současné době téměř vyhlazeno. Nemá ani místo ve většině Biblí světa! Nemá místo ani úctu ve většině lidských srdcí! Většině křesťanů zní cize, exoticky, nejsou na ně zvyklí. To je realita, kterou máme kolem sebe, a která na nás velmi silně působí. Mnozí křesťané mají dojem, že připomínat jméno Jehova není důležité, někteří říkají: „Já vím, že Bůh vyslýchá moje modlitby, tak mu asi nevadí, že nevyslovuji Jeho Jméno.“ To je velmi zavádějící úvaha, která vede k pocitu, že když nám Bůh pomáhá, tak je s námi spokojený a my nemusíme nic měnit. Pokud by však Bůh vyslýchal naše modlitby jenom tehdy, když děláme úplně všechno správně, nevyslyšel by žádnou lidskou motlitbu.

 

6. Chci–li připomínat pravé Otcovo Jméno – potřebuji znát jeho výslovnost

         Abychom mohli Boží svaté Jméno připomínat, musíme znát jeho správnou výslovnost. Tu však nelze zjistit se 100% jistotou z lidských zdrojů. Názory odborníků na hebrejštinu se rozcházejí. Jedni tvrdí, že správná výslovnost je Jahve (JaHVeH), jiní že je to Jehova (JeHoVaH) a jsou ještě mnohé jiné názory. Pro většinu lidí neexistuje žádný jiný způsob jak ji spolehlivě zjistit než poslechnout radu Pána Jehošuy:Proste, a bude vám dáno; hledejte a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno.“ Nejvyšší Bůh, náš nebeský Otec, čeká kdy začneme brát Jeho pravé svaté Jméno vážně, čeká na skutečný zájem, čeká na ty, kteří se ho budou dotazovat celým svým srdcem i v této otázce. I zde platí Jehošuovo poučení: "... přichází hodina, a již je zde, kdy praví ctitelé se budou klanět Otci v duchu a pravdě; vždyť sám Otec hledá takové ctitele.“ Jan 4,24

 

 

7. Moje osobní zkušenost s vyslyšením motliteb za výslovnost jména JHVH

           Jsem si jistá, že Bůh velmi rád a jasně odpoví tomu, kdo bude vytrvale, upřímně a z celého srdce prosit o zjevení výslovnosti tetragramatonu JHVH. I já jsem ji po několika měsících modliteb dostala. Dlouhou dobu jsem četla na všech místech v Písmu, kde máme psáno Hospodin slovo Jahve. Jednou jsem si uvědomila, že jsem si tento tvar vybrala sama, aniž bych se Otce ptala, jak si to přeje On. Nechtěla jsem, aby mě někdo spojoval se Svědky Jehovovými, a proto jsem tetrgramaton JHVH vyslovovala Jahve. Pochopila jsem, že to není správné. Tak jsem se nebeskému Otci omluvila a začala se opakovaně ptát. Dnes jistě vím, že správná výslovnost je JEHOVA. K podobnému závěru došlo i 25 překladatelů popř. vydavatelů Bible, kteří ve svých překladech do národních jazyků uvádějí Boží Jméno ve tvaru Jehovah, Jehova, Jehová, Giê-hô-va, Ihowa. Uvádějí jej na několika tisíci místech svých překladů. (Žádný z nich není překladem společnosti Svědkové Jehovovi.) V každé z těchto Biblí si můžete prohlédnout všechna místa se Božím svatým Jménem. 

            Je mi jasné, že každý z nás potřebuje ve věci správné výslovnosti dostat své vlastní potvrzení přímo samotného Jehovy Boha. Povzbuzuji proto každého, kdo touží znát pravdu : „Sám(a) se z Písma přesvědčte, že Bůh si přeje posvětit a očistit své jméno a pak tlučte, proste a hledejte a bude Vám dáno. Každý sám za sebe stojíme před možností ptát se Boha celým srdcem a celou duší. Stále ještě máme příležitost ptát se přímo Boha Otce, jak tuto skutečnost prožívá On Sám. Boží slib: „ Budete mě hledat a naleznete mě, když se mne budete dotazovat celým svým srdcem.“ (Jeremjáš 29,13) platí i dnes stejně jako za dob Mojžíše, Jóšijáše, Jeremiáše i Davida. Přeji Vám, abyste i Vy byl(a) zapsán(a) v pamětní knize se jmény těch, kteří se bojí Jehovy a kdo si váží jeho jména.

 

Malachiáš 3,16-17...Tehdy se mající Jehovu v úctě jali navzájem umlouvat a Jehova se jal dávat pozor a uslyšel, i byla před jeho tváří psána kniha připomínky o majících Jehovu v úctě a o cenících si jeho jména, i stanou se mi, řekl Jehova zástupů, v den, jejž já připravuji, zvláštním pokladem, a budu se nad nimi slitovávat, jako se člověk slitovává nad svým synem obsluhujícím ho.

 

8. Znát správnou výslovnost tetragramatonu JHVH nestačí

       Jistěže potřebujeme znát mnohem více než výslovnost Božího Jména. Jehošua v motlitbě k Otci řekl: „A život věčný je v tom, když poznávají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista. (Jan 17,3) Potřebujeme skutečně osobně poznávat toho, jenž si sám pro sebe vybral jméno JEHOVA, Boha Otce. Také potřebujeme poznávat jeho milovaného syna Pána Jehošuu, našeho Pána a Spasitele a potřebujeme být s nimi oběma "jedno".  Jan 17,21aby všichni byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby i oni byli v nás.

Potřebujeme zachovávat celé Jehošuovo slovo, aby Otec se Synem přišli a učinili si u nás příbytek. Jan 14,23 Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo, a můj Otec ho bude milovat; přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek“.